Симптоми и оплаквания


Най-честите признаци и оплаквания на обструктивната сънна апнея през деня са: липса на бодрост и умора сутрин при събуждане, сухота в устата и гърлото,  сутрeшно главоболие, изразена сънливост през деня, с често заспиване по време на шофиране, на работното място или пред телевизора, намалена концентрация на вниманието, нарушения на паметта и намалена работоспособност, промени в настроението – избухливост, тревожност, депресия. Това заболяване засяга и сексуалните функции, особено при мъжете.

По време на сън болните имат хъркане, прекъсвано от паузи, през които спира дишането, с недостиг на въздух и задушаване. Това предизвиква чести събуждания на болните през нощта, за които те нямат спомен. Сънят им e неспокоен, фрагментиран, непълноценен.

Парадоксалното при обструктивната сънна апнея е, че всъщност болният, въпреки че има хронично безсъние, най-често не се оплаква от безсъние и дори мисли, че спи добре. Той не подозира, че е болен и смята, че всичко е наред, защото и баща му и дядо му също са хъркали. Пръв започва да говори за безсънието си партньорът, който загубва нормалния си сън, защото е смущаван от хъркането му. Така, семейната двойка съвместно страда от безсъние по две различни причини. В най-общия случай, поради липса на информираност за проблема, двойката се опитва да се адаптира към ситуацията, като я приема за даденост. Най-честото решение е партньорите да спят в различни стаи. Рядко двойката търси медицинска помощ, от каквато всъщност спешно се нуждае.