Световен ден на съня 2020


По случай световния ден на съня Доц. Минева взе участие в предаването “Часът на Хипократ” по Радио Стара Загора. Откъс от интервюто можете да чуете тук. За да гледате цялото интервю скролнете надолу.
Знаете ли, че Световната асоциация по медицина на съня обяви 13 март през тази година за световен ден на съня, под мотото: “По-добър сън, по-добър живот, по-добра планета“. Той се провежда ежегодно в петък, преди пролетното равноденствие.
Това е празник на съня, който е важен и незаменим елемент на физическото и психическото здраве на всеки от нас. В този ден членовете на Световната асоциация по медицина на съня се обръщаме към всички хора, към държавните и неправителствените организации, които имат отношение към опазване на общественото здраве, за да насочим вниманието им към сериозните последствия, които крият нарушенията на съня за здравето. Добре известно е, че човек принудително лишен от сън, умира. Ако съзнателно се лишаваме от достатъчно сън всяка нощ, или това се случва поради болестен процес, който нарушава дълбочината, продължителността или непрекъснатостта на съня ни, със сигурност това ще доведе до сериозни здравословни проблеми и социално значими заболявания като: артериална хипертония, сърдечни заболявания, затлъстяване, захарен диабет, депресия, мозъчни инсулти, деменции и риск от внезапна съдова смърт. Недостатъчният сън е една от причините за злополуките на работното място и за голяма част от катастрофите по пътищата.

През 2019 година световната асоциация по медицина съня публикува данни, че около един милиард, т.е. една седма от населението на земята страда от обструктивна сънна апнея. Това е най-честото нарушение на съня и се свързва с хъркането. Това хронично заболяване изисква системно и комплексно лечение, включващо промени в стила на живот, апаратно и медикаментозно лечение. Технологиите, които се използват в диагностиката и лечението му са на висотата на 21 век и вече можем в много случаи да ги прилагаме дистанционно, без необходимост пациентите да постъпват в болница, за да се улесни максимално достъпът до тях.
В световния ден на съня припомням, че времето за сън е през нощта. То не е загубено, а е инвестиция за добро здраве, за да можем да се събуждаме всяка сутрин в отлично настроение, изпълнени с енергия, с ентусиазъм да започваме деня си и да се радваме на живота.